EU 2020-strategin sätter upp fem mål som ska vara uppfyllda till år 2020:
- 75% av befolkningen i arbetsför ålder ska arbeta.
- 3% av EU:s BNP ska investeras i forskning och utveckling.
- De långtgående klimatmålen förväntas vara uppfyllda till 2020 vilket bland annat innebär en minskning av utsläppen av växthusgaser med 20%.
- Andelen ungdomar som hoppar av skolan ska minska till under 10% och andelen unga akademiker ska öka till 40%.
- 20 miljoner färre människor ska riskera att hamna i fattigdom och utanförskap.
Europaparlamentet menar dock att EU 2020 måste inkludera fler konkreta mål och bindande regler. EU:s nya ekonomiska strategi har ifrågasatts även på andra håll där man menar att det saknas ett engagemang hos medlemsstaterna att fullfölja strategin, att tillväxt saknas som övergripande målsättning samt att avsaknaden av över- vakningsmekanismer försvårar uppfyllanden av målen.
Andra kritiker av EU 2020 menar också att de ekonomiska medlen inte är tillräckliga. EU:s nya tuffa åtstramningsregler, som svar på krisen i eurozonen, motverkar de stora investeringar som krävs för att få Europas ekonomi på fötter.
Den 17 juni antog EU:s regeringschefer EU 2020-strategin och det är nu upp till medlemsstaterna att sätta upp nationella handlingsplaner för hur strategin ska genomföras.
Svenska företag och organisationer kan påverka den nationella handlingsplanen för att säkerställa att målen blir så fördelaktiga som möjligt och kan uppnås på ett effektivt sätt.